Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kachny nositelem viru ptačí chřipky

 |  17. 1. 2005
 |  Vesmír 84, 9, 2005/1

Ptačí chřipka charakterizovaná hemaglutininem typu 5 a neuraminidázou typu 1 (virus H5N1) zabije nakažené kuře do 24 hodin, může se přenést z kuřat na lidi a vyvolat vážné onemocnění, ale zatím jsou jen ojedinělé případy přenosu z člověka na člověka. S ptáky je vůbec potíž: nyní se ukázalo (Science 306, 953, 2004), že nositelem a masivním vylučovatelem viru jsou kachny, které ale neonemocní, takže se nákaza na nich neprojeví. Přitom ovšem mohou nakazit kuřata, když s nimi přijdou do styku, a asi také divoké ptáky, kteří nákazu mohou šířit. Protože jsou obavy z pandemie chřipky H5N1 u lidí a vakcína se těžko vyrábí (virus zabíjí zárodky kuřat v oplozených slepičích vejcích, na kterých se běžné chřipkové vakciny vyrábějí), je čas zařadit do preventivních opatření také izolaci kachních farem od kuřat a divokých ptáků.

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...