Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Alkohol, pivo a rakovina tlustého střeva nebo konečníku

 |  15. 7. 2004
 |  Vesmír 83, 370, 2004/7

Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku. V roce 2001 bylo u nás toto onemocnění nově zjištěno přibližně u 84 mužů a 60 žen na 100 000 obyvatel, což v absolutních číslech činilo kolem 7000 nových případů. Zároveň je Česká republika zemí s nejvyšší spotřebou piva (v roce 2002 bezmála 160 litrů na osobu). Nové výzkumy ukazují, že spolu tyto dvě skutečnosti mohou souviset. Nasvědčuje tomu studie, jejíž výsledky loni uveřejnil A. Pedersen a jeho kolegové z Dánska: Riziko rakoviny tlustého střeva stoupá 3,5krát u těch, kdo pili více než 14 standardních sklenic piva (zhruba „malých piv“) nebo 14 standardních odlivek destilátu („malých panáků“) týdně. Práce C. R. Sharpeho a spol. (2002) na základě vyšetření více než 500 osob výslovně zmiňuje jako rizikový faktor právě pivo, a to zejména pro rakovinu tlustého střeva a konečníku. Alkohol sice zvyšuje riziko vzniku této rakoviny sám o sobě, nicméně pivo považuje za nejrizikovější alkoholický nápoj také práce G. A. Kuneho a L. Vitetta z r. 1992. Tito autoři nabídli i možné mechanizmy tohoto efektu, k nimž patří stimulace sliznice tlustého střeva a konečníku, imunosupresivní efekt alkoholu, aktivace jaterních prokancerogenů, změny ve složení žluči a obsah nitrosaminu v alkoholických nápojích.

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorech

Karel Nešpor

Ladislav Csémy

Tomáš Zima

Zdeněk Dienstbier

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...