Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Podivné chování bakterií

Jak se plovoucí buňky začnou plazit?
 |  15. 3. 2004
 |  Vesmír 83, 163, 2004/3

Plazivý růst proteů byl pozorován a popsán již před lety, v raných dobách bakteriologie. Jejich růst v koncentrických vlnách připomínal německým bakteriologům útočný roj zvaný Schwarmlinie, a tak se i v našich laboratořích neříkalo jinak, než že proteus švermuje. Je to nepěkné, dnes už se říká, že se plazí. Proteus může na agarové plotně přerůst všechny bakterie izolované ze vzorku od pacienta, a proto je snaha jeho šíření po agaru zabránit. Dociluje se toho jednoduše, použitím kultivační půdy s vyšším obsahem agaru. Taková půda je tužší, snadno odkáže protea do patřičných mezí, a ostatní bakterie pak lze dobře izolovat. Dlouho se bakteriologové zvláštnímu růstu podivovali, snažili se jej vysvětlit, ale bez valného úspěchu. Jestliže se kapka proteové kultury naočkuje doprostřed kulaté agarové plotny, lze sledovat, jak se tvoří koncentrické kruhy. Napřed vyrůstá poměrně malá kompaktní kolonie, asi za tři hodiny se přibližně 1 cm od okraje kolonie vytvoří hustný lem, a za další tři hodiny se zhruba ve stejné vzdálenosti vytvoří další. To se několikrát opakuje, až se pokryje celá živná půda (obrázek). Povrch půdy mezi hustými lemy je potažen lesklou tenkou vrstvou souvislého, méně intenzivního růstu.

Jestliže se tento vývoj sleduje mikroskopem, lze vidět, že v hustém lemu jsou bakterie v klidu a mají rozměry asi 1 

Poznámky

1) České termíny plovoucíplazivé buňky jsou poněkud neobratné. V angličtině se nazývají swimmersswarmers. Bylo by sice možné říkat jim plaváčciplazivci, ale u nás je to v odborném světě asi těžko přijatelné. Angličtina si, jak známo, podobné starosti s terminologií nedělá, viz např. termíny v oboru počítačů a informatiky.
2) Ribotyp je dán strukturou genomu, jež se posuzuje podle toho, jak se podobá srovnávacímu standardu operonu určujícímu ribozomovou RNA E. coli.

PROTEUS MIRABILIS

Tak se jmenuje pohyblivý mikrob s mnoha bičíky, který je jedním z nejčastějších původců zánětů močových cest (zánětu močového měchýře nebo ledvinových pánviček) a také se považuje za jednu z příčin tvorby močových kamenů. Lze ho najít ve stolici, kde je však obvyklejší jeho bratrský druh Proteus vulgaris. V laboratoři jsou na něm nápadné dvě vlastnosti: silná produkce ureázy (enzymu štěpícího močovinu na amoniak a oxid uhličitý), a zejména zvláštní růst na agarové plotně, při němž se plazí ven z kolonie v koncentrických vlnách, až posléze pokryje celý povrch kultivační půdy. Podle toho (a také podle nepříjemného zápachu) ho snadno poznají i studenti-začátečníci.

Jeho patogenita, zejména pro močový trakt, je dána látkami a strukturami, které zprostředkují vznik onemocnění. Jsou to ureáza, bičíky, fimbrie (třásně nebo chloupky tvořící na povrchu buňky husté kartáčky, viz též Vesmír 80, 203, 2001/4), proteolytické enzymy, cytotoxiny a hemolyziny.

Při infekci putuje Proteus mirabilis vzhůru po močovém traktu, fimbriemi se přichytí na výstelkové buňky, a pak uplatňuje proteázy a cytotoxiny, jež narušují buněčné membrány, až nakonec způsobí rozvoj infekce.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie

O autorovi

Jiří Schindler

Prof. MUDr. Jií Schindler, DrSc., (*1931) vystudoval Lékařskou fakultu univerzity Karlovy v Praze. Působí v Ústavu mikrobiologie 3. Lékařské fakulty UK. Zabývá se taxonomií a identifikací bakterií, studiem a modelováním růstu kolonií, otázkami rezistence bakterií na antibiotika a lékařskou informatikou.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...