Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Slouží pivu ke cti jen vitaminy?

 |  15. 12. 2004
 |  Vesmír 83, 704, 2004/12

Pivo ve své finální podobě není jen předmětem zájmu štamgastů osvěžoven, ale i objektem soustředěného bádání. Dosud v něm bylo nalezeno více než 2000 sloučenin, konečné číslo to však ještě není.

Obecně se ví, že pivo obsahuje hlavně vitaminy skupiny B (Vesmír 79, 413, 2000/7): pyridoxin (B6), riboflavin (B2), kobalamin (B12), kyselinu pantotenovou (B5), kyselinu listovou (B11), tiamin (B1), biotin (B8 resp. H) a niacin (B3 resp. PP). V poslední době se hodně mluví o neblahé roli homocysteinu (Vesmír 81, 624, 2002/1183, 433, 2004/8) při vzniku kardiovaskulárních chorob, a právě vitaminy B11, B2, B6 a B12 přispívají k snižování jeho hladiny (viz též Vesmír 82, 627, 2003/11).

Pivo však obsahuje také více než 30 minerálů a stopových prvků: příznivou kombinaci sodíku a draslíku (asi 1 : 10), zinek, železo, fluor, měď, hořčík a vápník ve vhodném poměru (3 : 1), fosfor, fyziologicky využitelný křemík. Proto se může o pěnivém moku mluvit jako o dobře namíchaném iontovém nápoji.

Antioxidační účinky některých látek z piva brání zhoubnému bujení (o vínu v této souvislosti viz Vesmír 75, 125, 1996/3). Týká se to polyfenolů a fenolických kyselin, které působí jako „lapače volných radikálů“. Flavonoidy zase tlumí aktivitu krevních destiček, a tím podporují protisrážlivý vliv samotného alkoholu.

Pivo také obsahuje balastní (nestravitelné) látky, které mají důležitou roli při trávení. Jde o neškrobové látky rostlinného původu a látky příbuzné ligninu, jež podporují tvorbu slin, vylučování trávicích šťáv a také prodlužují dobu trávení. Betaglukany snižují koncentraci LDL-cholesterolu a tlumí riziko srdečních chorob tím, že omezují vstřebávání tuků.

V poslední době se poukazuje na význam fytoestrogenů. Tyto látky významně tlumí výskyt rakoviny prsu, dělohy, tlustého střeva a prostaty.

Cukry obsažené v pivu jsou rychle a snadno zužitkovatelné, a představují proto lehce dostupný zdroj energie. Většina pivo obsahuje jen málo bílkovin, avšak jsou v nich přítomny všechny esenciální aminokyseliny. Důležité jsou hořké chmelové látky, které mají uklidňující účinky, podporují chuť k jídlu a stimulují uvolňování trávicích šťáv.

Při pění chvály však nesmíme zapomenout na přísně zdvižený prst: „Pivo je zdravé, když víš, kdy přestat!“ Za blahodárnou lze považovat jen umírněnou konzumace piva, nyní se mluví asi o 0,5–1 l denně. S pitím piva jsou však spojeny i mnohé negativní jevy, nevkusnou reklamou počínaje a čertví čím konče. Toho si jsou dobře vědomi producenti piva, a proto 13. ledna 2003 vznikla Iniciativa zodpovědných pivovarů (www.iniciativapivovaru.cz), „aby koordinovala a řídila úsilí výrobců a prodejců piva zaměřené na podporu zodpovědné, umírněné konzumace piva a na prevenci zneužívání svých produktů“.

Poznámky

1) Podle přednášky Ing. Vladimíra Kellnera, CSc., Kulatý stůl Českého svazu pivovarů a sladoven, Praha 20. 10. 2004

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy

O autorovi

Stanislav Vaněk

RNDr. Stanislav Vaněk (*1952) vystudoval biologii na PřF UK v Praze, krátce pracoval v Krajském středisku památkové péče a ochrany přírody v Ústí nad Labem, v časopise Živa a v Ústavu krajinné ekologie ČSAV. Deset let se v oddělení klinické hematologie 2. FN v Praze zabýval imunologií a zejména průtokovou cytometrií. K zájmům patří fotografie (absolvoval Institut výtvarné fotografie a Pražskou fotografickou školu) a horolezectví.
Vaněk Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...