Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Slunéčko Harmonia axyridis ovlivňuje vlastnosti vína

 |  12. 11. 2004
 |  Vesmír 83, 609, 2004/11

Ve vinařském ústavu v kanadském Ontariu se rozhodli vyzkoumat, jak slunéčka mohou ovlivnit chuť a vůni vína, pokud se omylem připletou do hroznů při lisování a jejich extrakt se dostane do moštu před kvašením. Sestavili pokus s asijským slunéčkem Harmonia axyridis, nepůvodním druhem, který byl před několika lety v Severní Americe vypuštěn pro lepší ochranu plodin proti mšicím. Harmonie jsou ovšem velmi agresivní, vytlačují původní druhy, lezou do lidských obydlí a zřejmě je lze často najít také v potravinách. Kanadští výzkumníci vyrobili víno z čistého moštu a z moštu obohaceného jedním slunéčkem na litr nebo deseti slunéčky na litr. Pak nechali zkušené degustátory hodnotit kvalitu.

Jak chuť, tak aroma byly statisticky prokazatelně změněny vyšší koncentrací slunéček v moštu. Dosáhlo se vyšší intenzity aromatických charakteristik označovaných jako arašídová, paprikováchřestová u bílého vína a arašídová, paprikovo-chřestovázemito-bylinná u vína červeného. Se zvyšováním koncentrace slunéček v moštu naopak klesala intenzita ovocného a květinového aromatu. (American Journal of Enology and Viticulture 55, 153–159, 2004)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Nedvěd

Doc. RNDr. Oldřich Nedvěd, CSc., (*1965) vystudoval entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na Přírodovědecké fakultě JU vyučuje zoologii bezobratlých. V Entomologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i. v Českých Budějovicích se zabývá ekofyziologií hmyzu.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...