Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Polemika o ozařování potravin

 |  12. 11. 2004
 |  Vesmír 83, 611, 2004/11

I když radioaktivní ozařování potravin může zničit bakterie vyvolávající průjmové i jiné nemoce, je tu problém s tím, zda nejsou ozařované potraviny škodlivé zase jinak (viz Vesmír 58, 203, 1979/766, 128, 1987/3). Nyní se polemika obnovuje a někteří tvrdí, že při ozařování potravin vznikají zdraví škodlivé 2-alkylcyklobutanony (2-ACBs). Převažuje však názor, že tomu tak není, a proto bylo v USA povoleno ozařování suroviny pro hamburgery. (New Engl. J. Med. 351, 402, 2004)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...