Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Objeveno embryo ptakoještěra

 |  14. 10. 2004
 |  Vesmír 83, 548, 2004/10

Spodnokřídové vrstvy z Číny (formace Yixian) staré zhruba 121 milionů let přestavují jedinečné naleziště výborně zachovalých fosilií (viz Vesmír 82, 633, 2003/11). Letos v červnu tam k řadě objevů přibyla fosilie embrya ptakoještěra ve skořápce. Čím je nález zajímavý? Zatímco dinosauřích vajec s embryi bylo objeveno poměrně dost, u ptakoještěra jde o první hmatatelný důkaz předpokládaného kladení vajec. Jako ostatní fosilie z příslušných vrstev je i toto embryo výtečně zachováno, kromě kostí lze na něm rozlišit otisky měkkých tkání. Zřetelné jsou také otisky létacích blan s kožními vlákny („srst“). Vajíčko ptakoještěra s bradavičnatou skořápkou je 53 mm dlouhé a 41 mm široké. Kosterní znaky ukazují na taxonomickou příslušnost – jde patrně o pterodaktyla z čeledi Ornithochei-ridae. Rozpětí embrya je asi 27 cm, a kdyby bývalo mládě vyrostlo, v dospělosti by dosáhlo rozměrů středně velkých druhů ptakoještěrů. Výborný stav embrya se dochoval zřejmě vzácnou souhrou faktorů vhodných pro fosilizaci, na nichž se do značné míry podílel sopečný výbuch. (Nature 429, 621, 2004)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...