Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Dezinfekční opalovací krém hrochů

 |  14. 10. 2004
 |  Vesmír 83, 561, 2004/10

Řada z nás měla možnost vidět fotografie či filmové záběry hrochů s červeným sekretem na hlavě nebo na zádech. Vylučování červenooranžového sekretu kůží zoologové znají již delší dobu, avšak o jeho funkční a chemické podstatě se dosud spíše spekulovalo. Díky výzkumu japonských chemiků se nyní ví o „rudém potu“ mnohem více. Sekret není potem v pravém smyslu slova, hroši nemají drobné potní žlázy. Tvoří se ve velkých žlázách pod škárou a na povrch těla se dostává otvory v kůži zvířete. Skládá se z jednoho červeného a jednoho oranžového pigmentu, které jsou chemicky nestabilní, a pokud jsou izolovány, snadno polymerizují. V přírodě trvá polymerizace do hnědé tuhé látky i několik hodin a oddaluje ji hlavně vysušení pigmentu v přítomnosti slizu. Japonští badatelé popsali chemickou podstatu – jde o dvě kyseliny, které byly pojmenovány hipposudorová (červený pigment) a norhipposudorová (oranžový pigment). Pomocí detailních analýz bylo zjištěno složení – pigmenty představují kyselé metabolity aminokyselin fenylalaninu a tyrozinu. Červený pigment brzdí růst patogenních bakterií a lze na něj pohlížet jako na dezinfekční prostředek, který se může uplatňovat například po zraněních utržených při soubojích samců. Oba pigmenty pak mají absorpci při 200–600 nm a mohou tak fungovat především jako ochranný opalovací krém. Dříve navrhovaná funkce sekretu pro ochlazování se zdá být nyní málo pravděpodobná – pigmenty jsou hydrofobní a odpařují se jen minimálně. Červenooranžový sekret tak spojuje vlastnosti dezinfekčního činidla a opalovacího krému. (Nature 429, 363, 2004)

Ke stažení

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...