Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Melanozomy, cestovatelé závislí na pH

 |  8. 9. 2003
 |  Vesmír 82, 497, 2003/9

V buňkách našeho těla je řada zajímavých organel, jenom melanozomy jsou však schopny opustit buňku, v níž vznikly, a plnit svou funkci jinde. Tyto specializované organely se vyskytují v buňkách zvaných melanocyty. V nich se vyvíjejí z endozomů (organel odpovědných za buněčný příjem potravy a trávení) a svou speciální funkci chránit buněčné jádro před poškozením ultrafialovým zářením plní v pokožkových buňkách, keratinocytech. Jak se do nich dostanou? Mateřské melanocyty vytvářejí dlouhé výběžky a melanozomy se do nich aktivně stěhují.

Další osud melanozomů není dosud plně objasněn. Podle některých prací keratinocyt pozře špičku výběžku, a potom se melanozom přesune k buněčnému jádru, kde vytvoří ochrannou čepičku orientovanou směrem k dopadajícím slunečním paprskům. Podle jiných prací jsou melanozomy transportovány mimo buňku, a tam je teprve keratinocyt zhltne. Uvažuje se také o tom, že by membrány obou buněk (melanocytu a keratinocytu) mohly být přímo propojeny.

Melanozomy produkují melanin - barviva, která mají podle chemické struktury různé odstíny, od oranžové po tmavě hnědou. Za jejich syntézu je odpovědná biochemická dráha využívající tyrozinázu. Tento enzym urychluje oxidaci fenolů na chinony, látky pohlcující ultrafialové záření a snižující ve svém okolí koncentraci reaktivních kyslíkových radikálů. Již delší dobu je známo, že melanozomy bělochů i černochů obsahují podobné množství tyrozinázy, odlišná je jen její aktivita (u bělochů mnohem nižší).

Protože je aktivita tyrozinázy pro odstín pleti tak důležitá, zajímají se o ni nejen badatelé a lékaři, ale i kosmetické firmy. Teprve nedávno se zjistilo, že klíčovým faktorem ovlivňujícím aktivitu tyrozinázy je pH v melanozomech, které je u bělochů mnohem nižší, a právě kyselé prostředí aktivitu tyrozinázy brzdí (tyrozináza je nejaktivnější při pH 6,8). Badatelé mají řadu nástrojů jak pH v buněčných organelách měnit např. specifické inhibitory enzymu v-ATPázy, který do některých membránových organel (včetně melanozomů) pumpuje protony, a tím udržuje kyselost. Jestliže se zmíněné inhibitory použijí, melanozomy v buňkách odvozených z bělošské kůže neutralizací pH ztmavnou a aktivita tyrozinázy vzroste asi desetkrát. U buněk odvozených z černošské kůže nemělo toto působení žádný efekt. Co však reguluje pH v melanozomech?

Odpověď nabízejí některé syndromy s narušenou pigmentací, např. albinizmus 2. typu (nedostatek barviva v očích a kůži), kde hlavní roli zřejmě hraje protein P (pink - růžový), který je strukturně podobný iontovým kanálům a významně se podílí na regulaci pH v melanozomech. Odlišnost v barvě kůže jednotlivých lidských etnik tedy může souviset s vysokým množstvím různých alel v genech pro P-protein v lidské populaci.

Literatura

FEBS Lett. 478, 57, 2000/1

Exp Cell Res. 268, 26, 2001/1 a 262, 197, 2001/2

J. Cell Sci. 15, 1441, 2002

Ke stažení

O autorovi

Jan Černý

Prof. Jan Černý, Dr., (*1970) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Na této fakultě přednáší buněčnou biologii, imunologii a histologii. Zabývá se zejména dynamikou endozomálního systému s důrazem na antigenní prezentaci, membránovými mikrodoménami a vlivem nízkomolekulárních inhibitorů a sekundárních metabolitů na buněčnou fyziologii. Podílí se na organizaci Mezinárodní biologické olympiády a soutěže EUSO.
Černý Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...