Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Hořká čokoláda zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi

 |  8. 12. 2003
 |  Vesmír 82, 666, 2003/12

Konzumace čokolády zvyšuje v krvi hladinu antioxidantů – látek, které snižují hladinu volných radikálů v krvi, a tím nás chrání zejména před onemocněním srdce a cév, ale i před některými typy zhoubných nádorů. Jestliže ale zároveň s čokoládou konzumujeme mléko, zmíněné zdravotní výhody se tím opět ruší. K tomuto závěru došli vědci z Národního ústavu pro výzkum stravování a výživy v Římě a z Ústavu biomedicínských a přírodních věd Univerzity v Glasgowě, kteří měřili absorpci epikatechinu (jednoho z antioxidantů, flavonoidu přítomného v kakau) v lidském těle.

Hořká čokoláda obsahuje zhruba dvojnásobek flavonoidů než čokoláda mléčná. Vědci ve své studii podali 12 zdravým dobrovolníkům buď 100 gramů samotné hořké čokolády, nebo stejné množství hořké čokolády s 200 ml mléka či 200 gramů čokolády mléčné. Po jedné, dvou a čtyřech hodinách pak testovali hladinu antioxidantů v krevní plazmě dobrovolníků. Těm, kteří snědli jenom hořkou čokoládu, se zpočátku zvýšila hladina antioxidantů v plazmě o 20 %, kdežto těm, kteří k ní pili mléko nebo jedli mléčnou čokoládu, se hladina epikatechinu v plazmě nezměnila. Po čtyřech hodinách se hladina epikatechinu u všech dobrovolníků vrátila k normálním hodnotám.

Epikatechiny se pravděpodobně vážou na mléčné bílkoviny a vědci spekulují, že by mléko mohlo mít stejný vliv i na další jídla bohatá na antioxidanty, včetně ovoce a zeleniny. (Nature 424, 1013, 2003)

Ke stažení

O autorovi

Veronika Holá

Ing. Veronika Holá (*1978) vystudovala Fakultu životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Je postgraduální studentkou lékařské mikrobiologie v Mikrobiologickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde se zabývá zejména bakteriálním biofilmem u klinicky významných mikrobů a jeho rezistencí k antibiotikům.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...