Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Rizika ženšenu

 |  5. 8. 2002
 |  Vesmír 81, 477, 2002/8

Lidé si často myslí, že syntetické léky jsou nebezpečné už tím, že nejsou „přírodní“, ale „umělé“, představují si, že jejich organizmus ohrožuje „chemie“. Jako by chtěli ignorovat, že i lidské tělo je konglomerátem složitých chemikálií.

Ženšen je výtažek z kořene rostliny Panax ginseng, který se už tisíce let v Orientu používá proti únavě, vyčerpanosti a poruchám pozornosti. Předpokládá se také (ale nebylo to prokázáno), že usnadňuje syntézu steroidních hormonů, tedy i hormonů pohlavních, a proto má zlepšovat i sexuální funkce.

Nedávno I. Vazquez a L. F. Aguera-Ortiz popsali, jak 56letá žena po užívání ženšenu onemocněla mánií. Mánie je vážná duševní porucha, která je jakýmsi opakem deprese: člověk je nezvykle aktivní, lehkomyslný, bývá přesvědčen o svých mimořádných schopnostech, kterými předčí ostatní lidi. V důsledku toho se snaží hrát dominantní úlohu v meziosobních interakcích, utrácí peníze, neuváženě navazuje erotické vztahy apod. Epizoda mánie v tomto případě odezněla poté, co nemocná přestala užívat ženšen.

Mánie je při užívání ženšenu jistě vzácná komplikace. Vzhledem k nemalému počtu lidí, kteří si dnes kupují různé prostředky „pro posílení“ nebo „pro zlepšení paměti“ v lékárnách volně, bez lékařského předpisu, je však dobré o tomto riziku vědět. Problémem totiž nemusí být jen jasně vyjádřená mánie, ale i určitá nepřiměřená aktivita a urychlení psychomotorického tempa. (Acta Psychiatrica Scand. 105, 76–78, 2002)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Vinař

Doc. MUDr. Oldřich Vinař, DrSc., (*1925–2018) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Vedl psychofarmakologické oddělení Výzkumného ústavu psychiatrického, později se zabýval klinickou psychofarmakologií ve společné laboratoři AV ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nyní pracuje ve své samostatné psychiatrické ambulanci v Praze 8.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...