Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nebezpečí kontaminace potravin

 |  5. 8. 2002
 |  Vesmír 81, 476, 2002/8

Jestliže se české sdělovací prostředky zmíní o podezření, že by některá potravina mohla být závadná, vzbudí to mezi spotřebiteli rozruch. Ve světovém měřítku se však podobných sdělení objevuje mnoho a lze jen vítat, jestliže jsou jak výrobci, tak spotřebitelé o závadnosti informováni včas. Za jediný týden v srpnu 2001 zaznamenala firma Reading Scientific Services deset takových varování. Ve Velké Británii vzniklo podezření, že by některé konzervy dětské výživy mohly být narušeny injekční stříkačkou. Jiná britská firma stáhla tři druhy svých krémů, protože se kazily před uvedenou záruční lhůtou. U vodky firmy Iceland Foods vadily snadno rozbitelné láhve (0,7 l). V Irsku byla stažena jedna značka kozího sýra a v USA jeden druh mletého hovězího masa, protože mohly být kontaminovány nebezpečným kmenem Escherichia coli O157:H7. V Kanadě zjistili alergologové, že koláče jedné značky obsahují sulfity. V USA zase hrozilo, že jeden druh vepřových párků obsahuje umělé hmoty, a dva druhy sýrů byly staženy, protože je napadly škodlivé plísně. V jednom druhu zmrzliny našli odborníci nežádoucí příměs burských oříšků a v zákuscích nekontrolované mléko a sóju, které by mohly vyvolat alergie. Tak co? Bojíte se potravin, když o tom všem čtete, anebo jste rádi, že je jejich kontrola na celém světě tak pečlivá? Něco ale nakonec jíst musíte. (Food Engineering & Ingredients, říjen 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...