Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jedovaté plyny léčí

 |  4. 4. 2002
 |  Vesmír 81, 236, 2002/4

Před pár lety se přišlo na to, že oxid dusnatý není jen znečištěninou ovzduší vznikající při blescích a při hoření fosilních paliv, ale i působkem tělu vlastním. Nejpopulárnějším produktem tohoto výzkumu je sildenafil (Viagra).

Také další toxický plyn, oxid uhelnatý, nejen způsobuje úmrtí při otravě svítiplynem či automobilovými plyny, ale má v těle i svou funkci. Červené krevní barvivo váže CO mnohem silněji než kyslík, k jehož přenosu v krvi slouží, a nyní se ukazuje, že i CO by mohl být léčebným prostředkem, konkrétně při poškození plic. V těle vzniká CO při ischemickém stresu (tj. stresu buněk z nedostatku kyslíku). Mechanizmus jeho účinku patrně spočívá v tom, že se začnou lépe rozpouštět krevní sraženiny v cévách. Uplatní se enzym vedoucí k tvorbě jednoho ze dvou „druhých poslů“, v tomto případě cGMP. (Nature Medicine 7, 598, 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Sociologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...