Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Je víno zdravé? Resveratrol ano

(ad Vesmír 80, 372, 2001/7)
 |  5. 9. 2001
 |  Vesmír 80, 484, 2001/9

Článek Jiřího Pazourka a Josefa Havla jsme si se zájmem přečetli a rádi bychom poopravili některá tvrzení. Resveratrol, jehož vzorec je mimochodem přehozen se vzorcem diethylstilbesterolu (což je syntetický estrogen, ne enzym), je v České republice systematicky sledován již několik let minimálně na třech pracovištích (vysokoškolských i akademických), komerční nepočítaje, což kopíruje do jisté míry celosvětové trendy. Výzkum je předmětem grantových projektů a pokrývá kromě základního výzkumu do jisté míry i výzkum vlivu technologie zpracování hroznů révy vinné na obsah resveratrolu. Resveratrol byl připraven i synteticky a byl vypočten energetický rozdíl mezi E- a Z-izomerem, který je velice nízký (14,5 kJ.mol-­1), což vysvětluje snadný přechod E­izomeru na Z-izomer. Systematická studie obsahu resveratrolu v moravských červených vínech byla publikována v Chemických listech 94, 973, 2000. Byl sledován ročník 1999, který patří k nejlepším v poslední době, a bylo zjištěno, že nejvyšší obsahy resveratrolu vykazují vína označovaná jako jakostní z velkopavlovické oblasti (celková tabulka obsahů resveratrolu v moravských červených vínech je k dispozici u autorů příspěvku). Je pravda, že uvádění obsahu resveratrolu na etiketách se ještě nevžilo nebo není vyžadováno zákonem, na druhé straně uvádění či neuvádění obsahů resveratrolu je velmi pravděpodobně dáno také obchodní politikou výrobců a dále tím, že vyšší obsah resveratrolu automaticky neznamená kvalitnější druhy vína. Je nutno vzít v úvahu, že protektivní účinky vína budou zřejmě souhrou, resp. synergickým působením většího počtu fenolických látek ve víně. Určitou roli v uvádění obsahu resveratrolu na etiketách bude hrát patrně i cena analýz, zejména u malých producentů.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína

O autorech

Jan Tříska

Naděžda Vrchotová

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...