Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vesmír - o čem psal před lety

5. 3. 2001
 |  Vesmír 80, 178, 2001/3

Stopy dávného zalednění Nízkých Tater na Slovensku byly dosud známy na severním jejich úbočí. Před nedávnem zjištěny byly takové stopy i na jižním svahu, ovšem skrovnější. Jsou to cirky pod vrcholy Kotličky a Skalky a zbytky morén po malých údolních ledovcích v horních částech údolí tří potoků, proudících od nejvyšší skupiny Ďumbieru (2045 m) k jihu do Hronu: říčky Bystré, potoku Vajskového – zde byl ledovec 4 km dlouhý, začínající v cirkách (kotlech) skalních a sestupující údolím až k 1070 m nad mořem – a v údolí Lomnisté. Pod Ďumbierem na jv. vzniká ještě říčka Šťavnica, jež se pak obrací k severu; v jejím horním údolí byl největší ledovec Nízkých Tater. Vesmír 9, 157, 1931/3


Tupí tvorové bývají napadáni zhoubnými larvami masařky. Nedovedou se brániti, když na ně moucha klade vajíčka. Tak jsem našel v červenci na pokraji pšeničného pole velkou ropuchu s otevřenou tlamou. Seděla na jednom místě dva dny, čímž upoutala moji pozornost. Přihlédl jsem blíže a s překvapením poznal, že má hlavu plnou červů – larev masařky. Moje překvapení se změnilo v úžas, když převaliv ji jsem shledal, že je dosud živá. Hlavu měla celou vyžranou od červů a do ní dvě díry, tlamu otevřenou s vyžraným vnitřkem. Ukrátil jsem muka toho ubohého tvora a rozdrtil jeho tělo a pochoval pod těžkým kamenem. Vesmír 9, 35, 1930/ 2

Ke stažení

RUBRIKA: Vertikála

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...