Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Oči místo nosu

 |  5. 3. 2001
 |  Vesmír 80, 176, 2001/3

Skupina vedená K. S. Suslickem z Illinoiské univerzity v Urbana-Champaign hledá způsob jak vůni či zápach zjistit zrakem. Vhodnými senzory se zdají být metaloporfyriny, které vznikají navázáním iontů různých kovů – cínu, kobaltu, mědi, chromu, manganu, železa, ruthenia, zinku nebo stříbra – na molekulu tetrafenylporfyrinátu. Kruhové plošky metaloporfyrinů se nanesou na hydrofobní povrch destičky ze silikagelového substrátu nebo teflonu. Některé ze zmíněných metaloporfyrinů reagují na výpary různých chemických látek změnou barvy, přičemž barva se mění podle testované sloučeniny i podle její koncentrace v parách. Reagující metaloporfyriny a typ změny barvy jsou charakteristické pro určitou testovanou sloučeninu a závisejí i na její koncentraci v parách. Jde o změny přechodné, objevují se obvykle po 30 sekundách a za dalších 30 sekund opět zmizí. Výraznější viditelné změny byly zaznamenány při použití malých skvrn metaloporfyrinů (zhruba 500 mikrometrů čtverečních). Charakteristické barevné reakce byly zjištěny nejen u čistých chemických sloučenin, jako jsou např. ethanol, pyridin, acetonitril, aceton, chloroform nebo benzen, ale i u směsí těkavých sloučenin biologického původu, které vydávají např. skořice, rum či přezrálé ovoce. Předpokládá se, že až bude testovací destička miniaturizována a vytvoří se počítačový detekční program, využije se tato metoda při zjišťování toxinů na pracovišti a vůbec k varování před jedovatými plyny, ke kontrole kvality potravin či nápojů, k lékařské diagnostice (různé bakterie vydávají odlišný zápach) a k detekci požití drog nebo léčiv. (Biophotonics International 7, listopad 2000)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...