Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Broučí jed vyrábějí symbiotické bakterie

 |  5. 3. 2001
 |  Vesmír 80, 177, 2001/3

Nápadně zbarvení drabčíci rodu Paederus, kteří jsou rozšířeni skoro po celém světě a jen u nás jich žije osm druhů, vylučují při podráždění jedovatou tekutinu (zřejmě přímo hemolymfu, jako to dělají slunéčka). Jejich hemolymfa obsahuje jedovatý pederin, který při rozetření po pokožce vyvolá svědivé puchýře. (Nespleťme si tohoto drabčíka s majkou puchýřníkem, což je brouk obsahující jedovatý kantharidin, který v mírných dávkách působí jako afrodiziakum.) V teplých vlhkých krajích se drabčíci rodu Paedrus občas přemnoží a u místních lidí způsobí hromadnou dermatitidu.

Při zkoumání obsahu pederinu u jednotlivých brouků se zjistilo, že toxin obsahují pouze samice, a to ještě jenom některé. Samice s toxinem (+) jednak předávají potomstvu schopnost tento toxin produkovat, jednak jej (již hotový) shromažďují ve vajíčkách. Samice bez toxinu (–) produkují potomstvo, které rovněž není syntézy toxinu schopno. Nedávno Ruppert Kellner z Bayreuthu zjistil, že samice (–) mohou získat schopnost syntézy pederinu, jestliže jsou během larválního vývoje krmeny vajíčky samic (+). Tuto schopnost však nevyvolají vajíčka sterilizovaná vysokou teplotou nebo podávaná spolu s určitými antibiotiky. Syntézu pederinu tedy pravděpodobně za brouky samotné obstarávají endosymbiotické gramnegativní bakterie, které jsou děděny mateřskou linií. Zatímco toxiny u jiných skupin hmyzu jsou zjevně syntetizovány jimi samotnými (např. u slunéček) anebo jsou uvolňovány z potravy (např. u motýla monarchy), jde asi u drabčíků rodu Paederus o první případ tvorby ochraného toxinu endosymbionty, který byl doložen u hmyzu. (J. Insect Physiol. 47, duben 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Nedvěd

Doc. RNDr. Oldřich Nedvěd, CSc., (*1965) vystudoval entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na Přírodovědecké fakultě JU vyučuje zoologii bezobratlých. V Entomologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i. v Českých Budějovicích se zabývá ekofyziologií hmyzu.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...