Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kdo živí nervové buňky?

 |  5. 10. 2001
 |  Vesmír 80, 546, 2001/10

Mozek není tvořen jen nervovými buňkami, ale hlavně (z 90 %) buňkami gliovými. Ty se většinou pokládaly za „lešení“, o které se neurony opírají, nebo za „skládku odpadků“, tedy zplodin metabolizmu neuronů či přebytečných iontů a neurotransmiterů. Nyní se ukazuje, že jsou to právě gliové buňky, především astrocyty, které dávají povel k tvorbě nových synapsí (míst zprostředkujících spojení mezi neurony), i když k tomu mají neurony dost připraveného materiálu. Neurony v tkáňové kultuře, které jsou v blízkosti glie, budují nové synapse sedmkrát rychleji než neurony, které jsou od glie dále. Glie udržuje v pořádku i synapse hotové – když se odstraní, synapse zaniknou. Dnes víme, že učení vede k tvorbě nových synapsí. Zvýšení gliální aktivity zlepší schopnost učení. K tomu lze dodat, že to zřejmě funguje i obráceně: učení zvyšuje aktivitu glie. Můžeme se těšit, že aktivitu glie budou zvyšovat také některé léky. (Science 291, 657–660, 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Vinař

Doc. MUDr. Oldřich Vinař, DrSc., (*1925–2018) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Vedl psychofarmakologické oddělení Výzkumného ústavu psychiatrického, později se zabýval klinickou psychofarmakologií ve společné laboratoři AV ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nyní pracuje ve své samostatné psychiatrické ambulanci v Praze 8.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...