Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak sladké je ovoce

 |  5. 10. 2001
 |  Vesmír 80, 545, 2001/10

Zákazníci chtějí nakupovat jen kvalitní, dobře vyzrálé ovoce. Obsah cukrů v něm rychle a bezkontaktně zjistí zařízení, které vyvinuli na Ústřední queenslandské univerzitě v Rockhamptonu. Svazek rovnoběžných paprsků infračerveného záření proniká dření ovoce. Snímač záření vrhá na povrch ovoce stín, což zaručuje, že zaznamenává jen záření rozptýlené nebo absorbované v plodu. Snímač obsahuje zlaté zrcátko, které odrazí většinu záření spektrálního rozsahu 600–2500 nm do svazku 30 optických vláken (o průměru 70 µm) spektrálního čidla (čidlo vyrábí německá firma Carl Zeiss). Signály jsou zpracovány počítačem, který obsahuje pro každý druh ovoce srovnání velikostí signálů s údaji z chemických analýz. Zařízení od australské firmy Colour Vision Systems v ceně asi 11 000 dolarů analyzuje na běžícím pásu za sekundu 5 ananasových melounů nebo 10 broskví a umožňuje testovat také citrusové plody, jablka a ra­j­čata. Přesnost je přibližně 1,5 %, tedy lepší než u vycvičených ochutnávačů.

Inu – nekupte to za tu cenu.

(Biophotonics International, březen 2001; e-mail badatelů: c.greensill @cqu.edu.au)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...