Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Chyba v popisu fotografie

(Vesmír 80, 439, 2001/8)
 |  5. 10. 2001
 |  Vesmír 80, 544, 2001/10

Na fotografii podmořské scenérie zcela jistě není korál červený (Corallium rubrum), ale rohovitka červená (Paramuricea clavata). Pravý korál červený má větší, čistě bíle zbarvené polypy, zatímco polypi jeho blízké příbuzné rohovitky (zvané také gorgonie) mají stejnou barvy jako rohovitá kostra kolonie. Dalším rozdílem (který ovšem nelze poznat z fotografie) je, že kostře rodu Paramuricea schází vápenatá inkrustace. Takto velké kolonie korálu červeného jsou již bohužel na většině míst Jaderskeho moře velmi vzácné. Žlutá houba v popředí je s největší pravděpodobností druh Verongia aerophoba (další možností by mohl být též některý z druhů rodu Axinella, ale Verongia je v tomto případě asi pravděpodobnější).

Na vysvětlenou, proč se odvažuji do určování mořské fauny mluvit: Všechny zmíněné tvory znám docela dobře osobně, v Jadranu se občas potápím, a navíc jsem jedním ze tří vedoucích exkurze „Mořská fauna Středozemí“ PřF UK v Praze.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie

O autorovi

Adam Petrusek

Prof. RNDr. Adam Petrusek, Ph.D., (*1976) vystudoval hydrobiologii na Přírodovědecké fakultě UK. Působí na katedře ekologie PřF UK v Praze. Věnuje se především ekologii, diverzitě a evoluční biologii perlooček a raků a biologickým invazím ve sladkých vodách.
Petrusek Adam

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...