Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

O původu virů

 |  5. 1. 2001
 |  Vesmír 80, 6, 2001/1

Kdy vznikly viry? Odpověď na tuto otázku zatím není jasná, ale dosud převládal názor, že alespoň některé vznikly v evoluci poměrně nedávno. Překvapující výsledky přineslo srovnání struktury proteinů tvořících bílkovinné obaly bakteriofága PRD1 a lidského adenoviru typu 2. Přestože by se mohlo zdát, že blízká příbuznost těchto virů je vyloučena - podobnost jejich genetické informace je minimální - mají jejich proteiny velmi podobnou strukturu. A co víc, oba viry skládají své bílkovinné obaly podobným způsobem! Je téměř nemožné, aby dvě tak podobné struktury vznikly dvakrát nezávisle na sobě. To znamená, že struktura těchto proteinů musela být evolucí zakonzervována, a to i přesto, že se sekvence aminokyselin radikálně změnila. A vzhledem k tomu, že některé genetické podobnosti lze najít například mezi viry infikujícími bakterie a archea, lze usoudit, že viry vznikly v evoluci podstatně dříve, než se soudilo, pravděpodobně ještě před divergencí na bakterie, archea a eukaryota. Molekulární hodiny, používané k odvození příbuznosti organizmů, v případě virů nefungují, a proto je zatím nelze umístit na strom života. Jediné, co lze říci, je, že viry musely v evoluci vzniknout hodně dávno. (Science 289, 1866-1867, 2000)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Virologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Martin Kolísko

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...