Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vesmír je sladký

 |  5. 8. 2000
 |  Vesmír 79, 477, 2000/8

Američtí vědci J. Hollis, F. J. Lovas a P. R. Jewel pozorovali dvanáctimetrovým radioteleskopem Národní radioastronomické observatoře v arizonském Kitt Peak mezihvězdné mračno Saggitarius B2(N). Mračno se nachází poblíž centra naší Galaxie, tedy ve vzdálenosti asi 26 tisíc světelných let. A tam někde vědci zahlédli osmiatomovou organickou molekulu, glykolaldehyd. Identifikovali ji podle šesti charakteristických čar rotačního spektra v oblasti milimetrových vln.

Molekul této velikosti již bylo objeveno v hlubinách vesmíru několik; zajímavé na novém objevu je to, že vlastně jde o nejjednodušší možný „monosacharid“. Glykolaldehyd se strukturou CHO.CH2OH obsahuje jednu aldehydovou a jednu alkoholovou skupinu (na rozdíl od již dříve nalezených izomerních sloučenin se stejným sumárním vzorcem C2H4O2 - mravenčanu methylnatého a kyseliny octové). Objev této molekuly znovu potvrzuje možnost, že organické látky - prekurzory života - mohly být zavlečeny na Zemi již v dobách jejího formování z vesmíru. (NRAO Press Release, 15. 6. 2000)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Antonín Vítek

Mgr. Antonín Vítek, CSc., (1940-2012) vystudoval chemii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. V Knihovně Akademie věd ČR vytváří informační systémy. Zabývá se též historií kosmonautiky. Vytvořil a udržuje internetový katalog kosmických družic a sond SPACE 40, viz www.lib.cas.cz/www/space.40/index.html.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...