Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Letní potravinové aféry v Japonsku

 |  5. 11. 2000
 |  Vesmír 79, 605, 2000/11

V horkých a vlhkých letních měsících jsou Japonci zvláště opatrní s potravou, ale není jim to mnoho platné. Před časem je postihla aféra s ředkvičkami kontaminovanými Escherichia coli, letos zvracelo a mělo průjem 14 700 spotřebitelů mléčných produktů největší japonské mlékárenské firmy. Kontrola našla v provozech nedostatky v hygieně, firma se omluvila inzeráty v 70 novinách, zavedla „horkou linku“ pro spotřebitele. Její prodej se snížil na 80 %, prezident firmy a třetina představenstva rezignovali. Občané i média se začali bouřit, kontroly se zpřísnily, takže brzy byla jedna firma nucena stáhnout 700 000 zákusků, v nichž spotřebitelé našli plíseň. Další mlékárna musela stáhnout tisíce lahví mléka, neboť byly cítit dezinfekcí. Jiná firma stáhla 1,3 milionu lahví nápoje, když se po něm čtyřem lidem udělalo špatně. The Lancet (356, 573, 2000) připomíná přísloví Better-safe-than-sorry, tedy Opatrnosti nikdy nezbývá a nebezpečí skryté v staré (nejen) japonské moudrosti Když hrnec páchne, dej na něj pokličku.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...