Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Paradox antioxidantů

 |  5. 10. 2000
 |  Vesmír 79, 597, 2000/10

Jsou zdravotněstatistické studie, které nasvědčují tomu, že požívání antioxidantů - zejména vitaminu C a vitaminu E - brání poškození tkání tzv. volnými radikály i vzniku nádorů. Jsou ale také studie, které ukazují, že přidávání antioxidantu riziko nádoru zvyšuje - to platí pro přidávání prekurzoru vitaminu A (beta-karotenu) do potravy kuřákům. Jsou i jiné příklady zvyšování rizika poškození genomu antioxidanty. Asi jsou lidé, kterým antioxidanty pomáhají - to jsou ti, jejichž tělo má větší sklon k lipoperoxidaci čili žluknutí tuků. (Anglicky se jim říká „the rancids“ a česky by to mohlo být „žluknoucí“, ale nikoliv „žlučovití“ - to je vyhrazeno cholerikům.) Asi by se to mělo zjišťovat a dávat antioxidanty jen těm, kdo je vskutku potřebují. Jedno však platí stále: Hodně zeleniny a ovoce v potravě je zdravé pro všechny - to žádná studie nevyvrátila. (The Lancet 355, 1179, 2000)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...