Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ke glose Geneticky modifikované rostliny v rukách entomologů

(Vesmír 79, 487, 2000/9)
 |  5. 10. 2000
 |  Vesmír 79, 544, 2000/10

Ani já se geneticky modifikovaných organizmů neobávám a důvěřuji kvalitnímu průzkumu možných rizik, jak pěkně ukázal článek kolegy Hrdého, protože v podstatě GMO nemohou být horší než ty, které jíme a pijeme dneska. Co už může být hroznějšího než námi všemi denně realizovaná konzumace ekologicky „čistých“ brambor a paprik, pět až sedmkrát za vegetační období postříkaných herbi-, pesti-, dezi- a defo-cidy či -ianty. Jako se nebojíme létat rychle a nechceme se jen ploužit rychlostí koně, i když se nás občas pár zabije, asi bychom se neměli přehnaně bát genoušků. (Mimochodem, když se takto geneticky upravený organizmus pojmenuje, budeme se ho bát méně?)

Ke stažení

O autorovi

František Vyskočil

Prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., (*1941) absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR studoval neurofyziologii a biofyziku buněčných membrán. Objevil nekvantové uvolňování neuropřenašečů na synapsích savců. Je členem Učené společnosti ČR a The Physiological Society (Londýn a Cambridge). V roce 2011 získal čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně a na návrh předsedy AV ČR medaili Josefa Hlávky.
Vyskočil František

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...