Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Dopis z Ameriky: Na okraj pandemie aidsu

 |  5. 10. 2000
 |  Vesmír 79, 544, 2000/10

Deník Washington Post 30. dubna líčí pandemii aidsu přibližně takto:

Clintonova administrativa došla k přesvědčení, že globální šíření aidsu dosahuje katastrofálních rozměrů. Choroba byla poprvé označena za hrozbu národní bezpečnosti USA. Aids může způsobit svržení vlád, kde se teprve usazuje demokracie a které jsou přátelsky nakloněny USA. Existuje nebezpečí rozpoutávání etnických válek a zničení zemí s rozvíjejícím se volným tržním systémem. Americký National Security Council se touto situací začíná zabývat. Vhodně investovaných 254 milionů dolarů ročně, což je dvojnásobek dosavadní sumy věnované na tyto účely, by snad pandemii podchytilo. Mnohým však tato suma připadá směšně malá a nedostatečná.

Odhaduje se, že čtvrtina obyvatel Afriky jižně od Sahary zemře na aids... V těchto oblastech dojde k „demografické katastrofě“ během příštích 20 let. [...] Dramatické snížení průměrné délky života představuje největší rizikový faktor pro vznik válek, etnických konfliktů, genocidy a objevování se přechodných disruptivních režimů. Na základě historické analýzy 75 faktorů působících destabilizaci vlád, mají sociální důsledky aidsu největší šanci způsobit zborcení částečně demokratických systémů. [...] Zejména znepokojující je skutečnost, že na aids vymírá významná elita, na níž závisí budoucnost rozvojových zemí. [...] Hovoří se o pandemii, která je označována za jednu z negativních stránek globalizace. [] Očekává se další postup pandemie směrem do Indie, Asie a zemí bývalého SSSR. Následkem bude rozvrat volného obchodování, zavádění embarga, omezování či zastavení migrace. USA se obávají, že vzniklé válečné konflikty budou muset být řešeny zásahem severoamerické vojenské moci. Rozpadne se vše, na čem USA několik posledních desetiletí v Africe pracovaly a co bylo vybudováno. Až potud Washington Post.

Nutno dodat, že tam, kde se lidé pohlavně stýkají promiskuitně a bez používání i těch nejjednodušších antikoncepčních či profylaktických prostředků, žádné miliony nemohou situaci ovlivnit. Ví se to i v USA, ale situace je komplikovanější. Zejména těžko ovlivnitelné nežádoucí vlivy a situace (jako je např. školní prospěch dětí v určitých částech velkoměst aj.) se na veřejnosti neřeší debatami o tom, jak je řešit, nýbrž kolik je třeba do toho investovat. Tím si Pilát myje ruce. Často se předem ví, že peníze se rozplynou v rukou lidí, kteří budou spíše hodně mluvit a předstírat aktivitu než se pokoušet o řešení. V Africe se léky či kondomy jen málokdy dostanou těm, kteří by je potřebovali, a to i za předpokladu, že by je vůbec byli ochotni užívat. Vždyť to je často i proti učení některých náboženství!

Pokrok však, alespoň v USA a v Bílém domě, snad spočívá v tom, že dochází k odhození jakési politicky vynucované, symbolické roušky, dosud přikazující hledět na aids jako na jakousi výsadní nemoc - na rozdíl od obětí všedních rakovin a souchotin, nad nimiž nikdo okázale nepláče

Bílý člověk zahájil ničení Afriky zejména tím, že sem dodal pušky, kulomety a kanóny. Nyní je zde aids a neví se, co s tím. Kdo za to může? Jako za všechno, Amerika. Levicoví intelektuálové by stále chtěli mít definitivně potvrzenou podvrženou teorii, že virus HIV přeci zkonstruovali „zločinní vědci v CIA“, aby tak vyhubili některé minority a plemenné skupiny.

Země duní, dusot kopyt hrůzných apokalyptických jezdců zní stále blíže a zřetelněji. „Kupujte, lidé, měchýře na potopu světa,“ napsal již dávno Havlíček Borovský.

/kráceno redakcí/

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka

O autorovi

George O. Krizek

M.D. George O. Krizek (*1932) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. V r. 1968 získal titul Dr. med. na Rudolfově univerzitě ve Vídni. Působil na Univerzitě George Washingtona ve Washingtonu, D.C. Zabývá se mimo jiné psychiatrií a vztahem psychiatrie k historii.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...