Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kanada bude regulovat trh s přírodními produkty

 |  5. 8. 1999
 |  Vesmír 78, 474, 1999/8

Kanada zvolila střední cestu mezi americkým a evropským přístupem k přírodním zdravotním produktům. Američané na ně nahlížejí jako na dietní doplňky, které nepotřebují certifikát o neškodnosti. V Evropské unii jsou ale tyto produkty řazeny mezi léky. Kanada vytváří pro ochranu spotřebitelů Úřad pro přírodní produkty a investuje 2 miliony dolarů do výzkumu rostlinných terapií. Výrobci rostlinných produktů budou muset prokázat, že jejich produkty mají skutečně účinky, které jsou inzerovány. Údajně se nebude požadovat tak důkladné ověřování účinnosti jako u léků. Žádná vláda se však nezavděčí všem: někteří lidé se obávají, že toto opatření zvýhodní velké farmakologické společnosti.

Science 284, 251, 1999

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...