Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Tankyráza – nový pomocník pro telomerázu

 |  5. 2. 1999
 |  Vesmír 78, 115, 1999/2

Buňky našeho těla nejsou – až na pár výjimek – nesmrtelné. Délka jejich života je mimo jiné určena délkou telomer (opakujících se sekvencí nukleotidů na konci každého chromozomu, které neobsahují informaci pro žádný protein). Telomery se s každým buněčným dělením zkracují, a proto jsou buňky, které musí být schopny donekonečna se dělit (např. nádorové buňky nebo buňky zárodečné linie – ty, co dávají vznik vajíčkům a spermiím), nuceny prodlužovat si své stále se zkracující telomery. To u nich zajišťuje enzym zvaný telomeráza. Nyní byl objeven jeho neméně důležitý pomocník – tankyráza. Ta odstraňuje protein TRF 1 (známý už od roku 1990), který se váže na konce telomer a brání tak telomeráze v její práci. Pro nové poznatky o stárnutí buněk se určitě v blízké době najde využití. Není těžké si představit, jak s pomocí tankyrázy prodlužujeme životy buněk určitých tkání, či jak prostřednictvím jejích inhibitorů zabraňujeme dělení nádorových buněk. (Science 282, 1395–1396, 1998)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Radka Storchová

Radka Storchová, Ph.D., (*1979) vystudovala biologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na katedře zoologie Přf UK a na Arizonské univerzitě v Tucsonu se zabývá genetickými mechanizmy speciace u ptáků.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...