Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Aloalo

(ad Vesmír 77, 494, 1998/9)
 |  5. 1. 1999
 |  Vesmír 78, 4, 1999/1

Rámeček „O kultovním významu předmětů aneb Opravdu tak nutně potřebujete zebu?“ v článku P. Hoška může mezi jiným sloužit jako experimentální důkaz kritiky, kterou vznesl r. 1883 W. F. Loyd vůči „neviditelné ruce trhu“ A. Smithe. Tu lze chápat jako optimalizační proces vycházející z předpokladu, že individuální rozhodnutí jsou ve skutečnosti ta nejlepší pro celou společnost. Nesprávnost tohoto tvrzení pak Loyd dokumentoval na chovu dobytka. Majitel chce optimalizovat velikost svého stáda (tedy i své bohatství). Jeho rozhodnutí má ovšem dvě stránky: pozitivní (zvětší se jeho bohatství) a negativní (přírůstek znamená větší zatížení pastvin). Při rozhodování dá přednost pozitivní stránce. Takto ovšem uvažují i ostatní majitelé stád a nadále svá stáda zvětšují. Rozsah společných pastvin je však omezený a výsledek celého procesu, založený na optimalizaci individuálních zájmů, je právě obrácený: místo obecného blaha úplná zkáza hospodářství.

Citovaný článek sice přesně neodpovídá mechanizmu Loydovy křivky, ale popisované skutečnosti jsou mu blízké. Tyto úvahy jsou sice ekonomické povahy, ale vzhledem k zájmu, který Vesmír věnuje globálním problémům, jsou zde na místě. Ostatně podkladem pro můj příspěvek byly články G. Hardina v časopise Science (162, 1244, 1968 a 280, 682, 1998).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekonomie

O autorovi

Jiří Fischer

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...