Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Život na bodu mrazu

 |  5. 8. 1998
 |  Vesmír 77, 474, 1998/8

McMurdo Dry Valleys v Antarktidě je jednou z nejsušších a nejchladnějších pouští na Zemi. Jezera v této oblasti jsou stále zamrzlá, tloušťka ledu se pohybuje od 3 do 6 m. Pod povrchem ledu se nachází vrstva písku a organické hmoty – její poloha je výsledkem klesání sedimentu, ubývání povrchu a přirůstání ledové vrstvy zespodu. Asi po 150 dní v roce obsahuje rovněž inkluze roztáté vody. Ty umožňují život mikrobiálnímu společenství (např. sinicím, rozsivkám a řasám). Život v ledové pokrývce antarktických jezer může sloužit jako model pro život na Marsu a měsíci Europa, kde existuje led na povrchu a sluneční teplo může vytvořit podobné vrstvy nezmrzlé vody.

Science 280, 2095–2098, 1998

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...