Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

SOHO

 |  5. 8. 1998
 |  Vesmír 77, 473, 1998/8

Mezinárodní program pro studium Slunce a jeho interakcí se Zemí utrpěl citelnou ztrátu: 24. června ztratila pozemní kontrola spojení s družicí SOHO. Tato laboratoř startovala 2. prosince 1995 a své původní poslání – dvouleté sledování Slunce a heliosféry – splnila. ESA i NASA, které se podílely na nákladech, její činnost prodloužily do roku 2003. Jedním z důvodů bylo další shromažďování dat i během „slunečního maxima“, vrcholu jedenáctiletého cyklu sluneční aktivity, který by měl nastat mezi rokem 1999 a 2002. Někteří badatelé se domnívají, že by bylo možné s částkou ve výši 20 až 30 % původních nákladů (laboratoř SOHO přišla na miliardu dolarů!) SOHO nahradit, avšak bylo by nutno jednat velmi rychle.

Nature 394, 5, 1998

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...