Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Přitažlivé bublinky?

 |  5. 8. 1998
 |  Vesmír 77, 473, 1998/8

Vlastnosti zálivky salátu, šlehané smetany a majonézy závisejí na chování mikroskopických částic oleje nebo tuku ve vodě. Australští fyzici tvrdí, že nalezli vysvětlení, proč se tyto mikroskopické částice nespojí a zůstávají rozptýleny v roztoku. Akceptovaný názor na koloidy tvrdí, že chování částic řídí jednak přitažlivé Van der Waalsovy síly, proti nimž působí elektrostatické odpudivé síly vytvářené stejnými náboji částic. Během posledních desetiletí však byly popsány další typy sil, které tento obraz komplikují. P. Attard se spolupracovníky zastávají hypotézu, že záhadné přitažlivé síly dlouhého dosahu způsobují malé bublinky, které přilnou k povrchu koloidních částic. Pomocí mikroskopu atomových sil tyto nepatrné síly také experimentálně měřili. Na obrázku z elektronového mikroskopu vidíme koloidní částici o průměru 20 μm a kantilever (nosník) mikroskopu atomových sil.

Phys Rev. Lett. 80, 5357, 1998

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika pevné fáze
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...