Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Speciace v širém oceánu

 |  5. 5. 1998
 |  Vesmír 77, 296, 1998/5

Druhy mořských organizmů osídlující širý oceán mají spíše veliké geografické areály. Vzhledem k jejich schopnosti zvolna se šířit dalekonosnými mořskými proudy to není nic divného. Když se ale použije nelítostná molekulární metodika, ukáže se, že nic není takové, jak se na počátku zdálo. V oceánech je pak možné nalézt uvnitř „globálních“ druhů řadu geneticky izolovaných kryptických alopatrických taxonů. Masaki Miya a Mutsumi Nishida takto s použitím mitochondriální DNA rozčlenili rod Cyclothone (maličké rybky oceánického nektonu) na 13 druhů. Autoři poukazují na to, že jimi vyrobená fylogeneze těchto druhů odpovídá jejich geografickému rozšíření. Zdá se tedy, že i v homogenních mořských hlubinách k nějaké, možná i alopatrické speciaci zřejmě dochází. A to i přesto, že zde na první pohled nenalézáme žádné potenciální bariéry, které by alopatrickou neboli vikariantní speciaci (mechanizmus vzniku druhů rozdělením jeho jednotlivých populací) měly umožňovat. (Nature 389, 803–804, 1997)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...