Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Půdní a prachové zkoušky povrchu Marsu

 |  5. 4. 1998
 |  Vesmír 77, 237, 1998/4

Jedním z cílů sondy Mars Surveyor 2001 Lander bude zjistit možnou toxicitu marsovského prachu a půdy, jež by mohla ohrozit lidskou posádku zkoumající rudou planetu. NASA vybral pro tuto misi experiment nazývaný zkráceně MECA (Mars Environmental Compatibility Assessment), který využívá optický mikroskop vyvinutý v Ústavu Maxe Plancka pro aeronomii a na Arizonské univerzitě. V experimentu bude marsovský prach smíchán s vodou, již sonda přiveze s sebou. Měřit se bude alkalita či kyselost vzorku, míra oxidovatelnosti, elektrická vodivost a také obsah potenciálně toxických iontů. Bude se měřit též hromadění elektrostatického náboje při odběru vzorků drapákem.

Chystaná mise je bezpochyby důkazem vážného zájmu NASA o budoucí pilotovaný průzkum Marsu.

Startu sondy, plánovanému na duben roku 2001, bude předcházet let sesterské sondy Mars Surveyor 2001 Orbiter v březnu téhož roku. Jak dlouho si pak ještě počkáme na přímý televizní přenos prvních kroků člověka na Marsu?

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kosmonautika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Martin Petrásek

Mgr. Martin Petrásek (*1980) vystudoval na Slezské univerzitě v Opavě Teoretickou fyziku a astrofyziku. V rámci PhD. studia se věnuje relativistické astrofyzice se zaměřením na geometrie s nenulovou kosmologickou konstantou. (www.petrasek.tk)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...