Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vesmírná cibule

 |  5. 3. 1998
 |  Vesmír 77, 175, 1998/3

Uhlíková „cibule“ byla navržena jako vysvětlení neidentifikovaných ultrafialových čar v absorpčních spektrech mezihvězdných mračen. Belgičtí vědci nazývají cibulí zvláštní útvary tvořené několika „slupkami“ kulovitých uhlíkových molekul – fullerenů – různého poloměru a završené pláštěm z vody, viz Astrophys. J. 487, 719, 1997 (www.journals.uchicago.edu/ApJ/journal). Vznik uhlíkové „cibule“ by měl být možný přetvořením zárodečných částeček (nanometrových rozměrů) diamantu. Lze předpokládat, že takové složité útvary mohou mít velké množství modifikací – různý poloměr, tvar (kulovitý či protáhlý), počet „slupek“ nebo různý materiál pláště. To by vysvětlovalo značnou šířku pozorovaných spektrálních čar. Hypotéza však ještě není ověřena. Existují i jiní kandidáti na vysvětlení záhadných spektrálních čar, např. organické molekuly odvozené z naftalenu (polycyklické aromatické uhlovodíky).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Valenta

Doc. RNDr. Jan Valenta, PhD., (*1965) vystudoval Matematicko-fyzikálni fakultu UK v Praze, kde se nyní zabývá optickými vlastnostmi nanostruktur, spektroskopií jednotlivých molekul a polovodičových nanokrystalů a mj. také vývojem tandemových solárních článků. Je spoluautorem (s prof. Ivanem Pelantem) monografie Luminiscenční spektroskopie.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...