Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Melatonin je též antioxidant

 |  5. 2. 1998
 |  Vesmír 77, 115, 1998/2

Melatonin jako hlavní hormon šišinky se podílí na regulaci reprodukčního systému a cirkadiánních rytmů. Nedávné studie prokázaly, že kromě toho vyniká i silnou antioxidační aktivitou. Toto zjištění umožnilo lépe pochopit účinek melatoninu na buněčné úrovni, kde se dosud předpokládalo jeho působení prostřednictvím membránových receptorů a ovlivněním dynamiky cytoskeletárních mikrotubulů.

Antioxidační účinky melatoninu se mohou projevit zejména při regulaci procesu stárnutí. Testování antioxidační aktivity in vitro se zjistilo, že melatonin vychytává hydroxylové radikály vzniklé působením UV-záření na peroxid vodíku, organické peroxy-radikály eliminoval dvakrát účinněji než Trolox (ve vodě rozpustný analog vitaminu E). Rovněž bylo prokázáno, že melatonin brání peroxidaci lipidů v homogenátech mozku. A dále – kromě své přímé antioxidační aktivity – také povzbuzuje aktivitu antioxidačních enzymů, jako je glutathionperoxidáza (eliminuje nízké koncentrace peroxidu vodíku), a reguluje metabolizmus glutathionu. (Front. Horm. Res. 21, 1996, 167)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Wilhelm

Doc. RNDr. Jiří Wilhelm (*1950) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. V Ústavu lékařské chemie a biochemie II. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy se zabývá volnými radikály.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...