Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jiří Vacík /19. 4. 1930 – 4. 1. 1997/

 |  5. 7. 1997
 |  Vesmír 76, 416, 1997/7

Od studií (1952 – 1957) spojil J. Vacík svoji dráhu vysokoškolského učitele s katedrou fyzikální chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kde byl až do svého odchodu do důchodu v minulém roce. Zavedl k nám a vyvinul jednu z důležitých separačních elektroforetických metod, izotachoforézu, kterou rozpracovával experimentálně i teoreticky k dokonalosti.

Po více než dvacet let přednášel na Přírodovědecké fakultě úvodní kurs obecné chemie. Profesor C. A. Coulson jednou poznamenal, že největší poctou autoru monografie nebo učebnice je, jestliže se po ní zájemci ptají nikoli názvem, ale jménem autora. Nenápadná, útlá knížka prof. Jiřího Vacíka o obecné chemii, několikrát znovu vydaná, byla mezi studenty známa jako „Vacíček“.

Vacíkův vztah k umění, zvláště k umění modernímu, se odrážel vlastně ve všem, co Jiří Vacík dělal, ale zvláště v jeho keramice, které se věnoval od mládí, od svých studií na keramické průmyslovce.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biografie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Herman

Prof. RNDr. Zdeněk Herman, DrSc., (*1934) vystudoval fyzikální chemii na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze. V Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR se zabývá kinetikou a dynamickou reakcí iontů s molekulami a dynamikou elementárních chemických procesů.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...