Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zinek a pocit chuti

 |  5. 2. 1997
 |  Vesmír 76, 115, 1997/2

Pocit chuti (chutnání pokrmů) se utlumuje ve stáří, při některých nemocech a po mnohých lécích. Dysgeuzie (z ř. dys- porucha, geusis chuť) je porucha chuti. Když ji jeden australský lékař na svém těle (nebo duši?) pocítil po léčbě těžké infekce antibiotiky, napsal o tom pro The Lancet (348, 1592, 1996) článek. Vtip je v tom, že dysgeuzie nastává po některých lécích, které v těle snižují hladinu zinku. Dysgeuzii může vyléčit podávání zinku (ale též mědi). Protože zinkové nádoby na vaření jsme dávno opustili ve prospěch smaltu, skla a nerezu, třeba se chuťově omezujeme. Ten australský lékař se také odebral do prodejny zdravotních potravin a zjistil tam, že nabízejí potraviny bohaté zinkem nejen pro kožní nemoci, ale také pro zlepšení chuti. Snad není žádné riziko to při dysgeuzii zkusit. U mnohých starých nemocných lidí se ale chuť i čich zlepší, když dostanou malé dávky hormonů štítné žlázy – tedy když už jim jejich štítná žláza dobře nefunguje.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...