Umělý enzym
| 5. 12. 1997 | Vesmír 76, 716, 1997/12
Izolace biopolymerů katalyzujících nejrůznější reakce je dnes běžnou záležitostí. Ačkoli toho dost víme o struktuře a funkci enzymů, jejich konstrukce de novo na základě teoretického modelu činí obtíže. Pracovní skupina kolem Kaye Severina, zabývající se chemickou biologií, zaznamenala výrazný úspěch, když zkonstruovala syntetickou ligázu peptidů. Třiatřicet aminokyselin dlouhý peptid má strukturu α-helixu a v jeho sekvenci se opakuje motiv sedmi aminokyselin – (abcdefg)n. Na pozicích a a d v této sekvenci jsou valin a leucin, což umožňuje hydrofobní interakci se substráty (dva kratší peptidy s definovanou sekvencí). Katalyzátor zvyšuje rychlost reakce až 4100krát. (Nature 389, 706–709, 1997)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [260,18 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Pavel Hulva
Doc. RNDr. Pavel Hulva, Ph.D., (*1975) vystudoval molekulární biologii (Mgr.) a zoologii (Ph.D.) na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Na katedře zoologie PřF UK a katedře biologie a ekologie PřF Ostravské univerzity se zabývá zejména evoluční genetikou, biogeografií a ochranou savců.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...