Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Hadi povstávají z mořských hlubin

 |  5. 12. 1997
 |  Vesmír 76, 715, 1997/12

Když Michelangelo při výzdobě Sixtinské kaple vyobrazil Velkého pokušitele ve známé scénce „Akt prvotního hříchu“ jako nohatého hada, nejspíš netušil, o jak prorockou jde vizi. Pánové Caldwell a Lee totiž nedávno učinili, navzdory problematické fosilizaci, jistý objev při vykopávkách v izraelské křídě. Nalezli zde dobře zachovalé pozůstatky mořského šupinatého plaza roztomile nazvaného Pachyrhachis problematicus. Tento tvor podle všeho představuje přechodný typ mezi současnými hady a mosasauridy, tedy varanoidními ještěry jurských a křídových moří. Až dosud se předci hadů hledali mezi malými slepými podzemními ještěrkami, které by byly podobné hádkům „primitivní“ čeledi Typhlopidae. Nález parchirhachise, spolu s některými pozoruhodnostmi na kostře některých hadů (třeba stopami po existenci pánve a zadních nohou u hroznýšů) ukazuje, že prahadi mohli ve skutečnosti klidně brázdit druhohorní moře. (Nature 386, 651–652 a 705–709, 1997)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...