Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nové komponenty RNA degradozomu E. coli

 |  5. 9. 1996
 |  Vesmír 75, 535, 1996/9

RNA degradozom bakterie Escherichia coli je multienzymový komplex účastnící se metabolizmu nukleových kyselin. Donedávna bylo známo, že obsahuje enzym s exoribonukleázovou aktivitou, polynukleotid fosforylázu (PNPázu) a enzym s endoribonukleázovou aktivitou, RNázu E. Oba tyto enzymy hrají důležitou roli v úpravě a v degradaci RNA. Skupina anglických a francouzských vědců objevila další dvě enzymatické složky degradozomu E. coli: enolázu a RhlB. Enoláza je glykolitický enzym, jehož role v metabolizmu RNA není dosud jasná. Enzym RhlB je členem „DEAD box“ rodiny ATP-dependentních helikáz RNA, které jsou známy u různých prokaryontních i eukaryontních organizmů. Výsledky experimentů ukazují, že za dříve zjištěnou ATP-dependentní aktivitu degradozomu je odpovědný právě enzym RhlB, který se hlavní měrou podílí na rozplétání struktury RNA a spolupracuje tak s PNPázou při úpravě RNA. (Nature 381, 169-172, 1996)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...