Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Čína na cestě k publikační velmoci?

 |  5. 9. 1996
 |  Vesmír 75, 535, 1996/9

Ohlasy publikací z čínských vědeckých časopisů ve světové vědě byly donedávna velmi malé. I známé Current Contents zachycují jen několik z mnoha vědeckých časopisů, které v Číně vycházejí. Důvodem pro to byla nejen skutečnost, že většina z nich obsahuje články v čínštině, a ne všechny doprovázejí vědecká sdělení abstraktem v angličtině, mnohdy těžko srozumitelným. Redaktoři mezinárodních časopisů pak znají obtíže při přípravě rukopisů čínských badatelů k tisku. Přední čínští vědci si konečně uvědomili, že nedokonalá forma publikace často vede k podceňování jejího vědeckého obsahu. Od poloviny 80. let se proto začali intenzivně věnovat tzv. editologii, zahrnující nejen redaktorskou činnost, ale i výuku vědeckému psaní. Dnes vychází v Čínské lidové republice 12 (!) specializovaných časopisů v oblasti editologie, které byly založeny v letech 1981–1994. Osm z nich vychází v měsíčních až půlročních intervalech, zbývající čtyři jsou nepravidelné bulletiny. Dva jsou specializovány na lékařské obory, dalších pět se věnuje publikování ve vědě a technice. Jejich náplň (přehled v Eur. Sci. Editing 58, 8, 1996) je příslibem pro brzké zlepšení kvality čínských vědeckých publikací.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...