Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Akademikem za předplatné

 |  5. 9. 1996
 |  Vesmír 75, 537, 1996/9

Po listopadovém převratu jsme zrušili tituly akademiků a členů korespondentů. Poprávu, protože mnohý z nich byl udělen spíše za vlastnictví známé červené knížky než za vědecké zásluhy. Ti, kdo touží stát se členem nějaké Akademie se jménem u nás zvučně znějícím, však mají možnost. Musí na to ovšem obětovat nějaký ten dolar. Členem New York Academy of Sciences se může stát každý, koho navrhne jeden z jejích současných 47 000 (!) členů. A stačí maličkost: zavázat se platit roční příspěvek 115 US $, vlastně předplatné na dvouměsíční časopis The Sciences, dvouměsíční bulletin Focus a jeden ze svazků časopisecké série Annals of the New York Academy of Sciences (další svazky za sníženou cenu). Annals ovšem mají nepříliš vysoký faktor dopadu (pro rok 1993 – 0,850), přesto, že je to časopis americký, má zaručen vysoký odběr a zveřejňuje převážně články s lékařskou tematikou. Nový člen však získá pěkně vyvedený certifikát, který si může vyvěsit v pracovně a pochlubit se s ním při pravidelných hodnoceních vědců nebo v televizním pořadu Genus, jak už jsme to zažili. A nabídka členství je hojná, protože navrhujících členů ze střední a východní Evropy přibývá (sám už jsem ji dostal dvakrát!).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...