Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

WILLIAM F. GANONG: Přehled lékařské fyziologie

 |  5. 6. 1996
 |  Vesmír 75, 346, 1996/6

Ucelený obraz o fyziologii savců, zaměřený speciálně na fyziologii člověka, je vynikající učebnicí, vhodnou jak pro studenty lékařských a přírodovědných fakult, tak pro lékaře a biology. Studenti najdou na konci knihy otázky i odpovědi k jednotlivým kapitolám. Lékaři a biologové zřejmě ocení na konci každého oddílu výčet článků k danénu oboru (zpravidla z doby nedávné, mnohé i z r. 1992).

Kniha je rozčleněna do osmi oddílů: 1) Obecný a buněčný základ lékařské fyziologie, 2) Fyziologie nervových a svalových buněk, 3) Funkce nervového systému, 4) Endokrinologie, metabolizmus a reprodukční funkce, 5) Funkce trávicího ústrojí, 6) Cirkulace, 7) Dýchání, 8) Tvorba a vylučování moči. Dodatek je úvodem do statistiky a přehledem jednotek.

Učebnice je uspořádána logicky, se současnými vědomostmi o fyziologii člověka seznamuje srozumitelným způsobem. Je obdivuhodné, že autor, který první vydání napsal r. 1963, dovedl za přispění svých kolegů po 30 let učebnici modernizovat tak, že i 16. anglické vydání z r. 1993 je na úrovni posledních soudobých poznatků.

Přesto, že učebnice předpokládá základní znalosti anatomie a biochemie, díky obrázkům se v ní orientuje i čtenář, který se s oběma obory seznámil pouze stručně nebo již dávno.

Autor zachytil rychlý rozvoj buněčné fyziologie, elektrofyziologie, endokrinologie, imunologie ad. Ačkoli pozornost je věnována i biologické, zejména cirkadiánní rytmicitě (viz str. 194), autor vynechal regulaci spánku či tělesné teploty z hlediska řízení cirkadiánním pacemakerem a pouze v souvislosti s regulací uvolňování adrenokortikotropního hormonu zvažuje, jakou úlohu má denní rytmus v jeho sekreci. Lze doufat, že v dalším vydání bude učebnice doplněna i o celkový přehled časového řádu a cirkadiánních rytmů člověka.

O výborný překlad do češtiny se zasloužili odborníci v daných oborech. Škoda, že se při tisku do textu vloudily i drobné chyby. Přesto je vydání Přehledu lékařské fyziologie záslužným počinem.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Helena Illnerová

Prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc., (*1937) vystudovala biochemii na Přírodovědecké fakultě UK. Ve Fyziologickém ústavu ČSAV popsala jako první na světě spolu zejména s Jiřím Vaněčkem cirkadiánní řízení tvorby melatoninu světlem a délkou dne a s Alenou Sumovou prokázala, že hodiny v SCN neslouží jen jako denní program organismu, ale i jako jeho kalendář. Po roce 1989 se angažovala v čelných funkcích AV ČR. Je zakládající členkou Učené společnosti ČR. V nakladatelství Portál vyšla v roce 2014 autobiografická kniha ve formě rozhovoru s Pavlem Kovářem (Čas pro světlo).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...