Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Eikosanoidy jako regulátory růstu a funkce epiteliálních buněk

 |  5. 5. 1996
 |  Vesmír 75, 296, 1996/5

Eikosanoidy – sloučeniny odvozené od kyseliny arachidonové a příbuzných nenasycených mastných kyselin – hrají v metabolizmu důležitou úlohu. Tvoří je produkty s hormonálním účinkem, jako jsou prostaglandiny, vzniklé účinkem enzymu cyklooxygenázy, nebo leukotrieny a lipoxiny, produkované lipoxygenázami, a také produkty vzniklé účinkem oxygenáz obsahujících cytochrom P450. V poslední době se ukazuje, že všechny tyto látky mohou mít další významnou úlohu při regulaci biologických funkcí epiteliálních buněk různých typů. Do této oblasti spadá sekrece elektrolytů v tenkém střevě i v plicním epitelu, regulace vylučování sodíku ledvinami, růst a diferenciace epiteliálních buněk a ovlivnění jejich bariérové funkce a transportu proteinů. Navíc se stejné mediátory podílejí na patofyziologických procesech, jako jsou maligní změny epitelií. V budoucnu mohou být využity cílené zásahy do metabolických drah syntézy eikosanoidů k vypracování nových postupů pro zvrácení patofyziologických procesů v epiteliálních buňkách. (NIPS 10, 153, 1995)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Wilhelm

Doc. RNDr. Jiří Wilhelm (*1950) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. V Ústavu lékařské chemie a biochemie II. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy se zabývá volnými radikály.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...