Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

„Superkyseliny“ a karbokationty

 |  5. 3. 1996
 |  Vesmír 75, 175, 1996/3

Laureát Nobelovy ceny za chemii pro rok 1994 George A. Olah z Jihokalifornské univerzity v Los Angeles uvádí ve své nobelovské přednášce, která byla zveřejněna ve zkrácené verzi v časopise Science v prosinci 1995, že se mu podařilo získat tzv. superkyseliny miliardkrát kyselejší než koncentrovaná kyselina sírová (viz též Vesmír 74, 138, 1995/3). Ty použil k přípravě karbokationtů protonací uhlovodíků. Ve vzniklých kationtech je připojeno k centrálnímu uhlíkovému atomu 3 nebo 5 (někdy i 6) skupin nebo atomů, což se vymyká běžné představě o čtyřvaznosti uhlíkového atomu, kterou v minulém století navrhl klasik organické chemie August Kekulé. Kladně nabité karbokationty obsahující uhlíkové atomy s vyšším koordinačním číslem byly využity jako relativně stálejší přechodné produkty v organických reakcích katalyzovaných kyselinami, např. k přípravě přísad do benzinu s vysokým oktanovým číslem.

Za vzdálený cíl pokládá George A. Olah přeměnu oxidu uhličitého z ovzduší na uhlovodíky za předpokladu, že se podaří najít dostatek levné energie (pravděpodobně bezpečnější atomové energie), která by umožnila získávat vodík z mořské vody. Šlo by o obdobu recyklace CO2 v přírodě, která se děje při fotosyntéze. Tak by bylo možno uměle připravit ve větším rozsahu uhlovodíky jako náhradu za spotřebovávaná fosilní paliva a snížit i skleníkový efekt, vytvářený nadměrnou průmyslovou produkcí oxidu uhličitého.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Organická chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Kraml

Prof. MUDr. Jiří Kraml, DrSc., (*1930) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Na 1. Lékařské fakultě UK se zabývá biochemií, zvláště enzymologií.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...