Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

O osobní knihovně

(Vesmír 74, 649, 1995/11)
 |  5. 2. 1996
 |  Vesmír 75, 64, 1996/2

„Lidé kupovali knihy, aby je měli v případě budoucí potřeby. Zmeškat zajímavou knihu znamenalo již ji nikdy nekoupit. Dnes kupujeme knihy, jen když je potřebujeme nebo když je chceme brzy číst.“

Já sám věnuji nákupu knížek do osobní (či přesněji řečeno rodinné) knihovny jistě nadprůměrně času i peněz. Má zkušenost je přitom jednoznačná: Dnes více než před rokem 1989 kupuji knihy, abych je měl v případě budoucí potřeby. Zmeškat zajímavou knihu znamená již ji asi nikdy nekoupit, leda náhodou. Dnes kupuji knihy, když na to mám...

Jisto je, že mám velké problémy se sháněním dříve vydaných knížek, a to vcelku bez ohledu na žánr a asi náklad. To dříve však bohužel značí 1 – 3 roky! V poslední době se mi dokonce několikrát stalo, že už krátce po publikované recenzi (v Literárních novinách či odborném environmentámním časopise) nebyla kniha či skriptum k dostání a o vyhlídce na dotisk či další vydání nevěděl nic distributor ani nakladatel (shánění jeho adresy a komunikace s ním bývá prostě utrácením času a peněz). Jednak mi to poněkud komplikuje život, jednak je mi to jaksi líto.

Snad je možno zkušenost popsanou v původním eseji získat v Praze, ale určitě ne v jižních Čechách včetně jejich krajanské metropole.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Jiří Guth

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...