Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Datlové kříží plány NASA

 |  5. 9. 1995
 |  Vesmír 74, 535, 1995/9

Start raketoplánu Discovery s retranslační družicí TDRS, naplánovaný na letošního 8. června, musil být odložen. Párek zlatých datlů (Colaptes auratus) si v jeho izolačním obalu vykloval regulérní dutinu pro hnízdění. Raketoplán byl proto zahalen, odstaven a jeho start posunut na 13. července. Vzhledem k určité výrobní lhůtě Vesmíru bude asi již čtenář nyní vědět, jak to dopadlo napodruhé. V době sepisování tohoto příspěvku si totiž zástupkyně ředitele na Cape Canaveral Whaleyová nedělala žádné iluze. Myslela si, že se vše po novém přistavení bude nejspíš opakovat. Jedinou naději lze snad spatřovat ve viržinských výrech (Bubo virginianus), kteří jediní na tyto datly platí, protože je loví. Čtyři z nich však při březnovém startu raketoplánu Endeavor zahynuli a výří atrapy a skřeky přehrávané z pásku chytré datly neodrazují. Řekl by někdo, že už i datlové mohou hatit vesmírný výzkum? (Science 268, 1555, 1995)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kosmonautika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Josef Chalupský

Doc. Josef Chalupský (*12. 3. 1931 — †30. 10. 2019) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Na téže fakultě dlouhodobě působil a přednášel na katedře parazitologie a hydrobiologie. Miloval Japonsko, historii, umění; byl znalcem ex libris a grafiky (podle jeho charakteristického písma vznikl i font Chalupsky CE).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...