Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Selén do hnojív?

 |  5. 8. 1995
 |  Vesmír 74, 476, 1995/8

Stopový prvok selén, ktorý je nevyhnutný pre uchovanie zdravia človeka, sa do jeho tela dostáva prostredníctvom rastlín, zeleniny a obilia z pôdy. Ak pôda v niektorej oblasti obsahuje primálo tohoto prvku, ako vo Fínsku, jeho nedostatok môže vyvolať vážne poruchy zdravia.

Stanovenie selénu v krvnom sére fínskych detí (vo veku od 3 do 18 rokov) v r. 1980 ukázalo, že ich krv obsahuje iba veľmi málo tohoto prvku. Jeho odhadovaný príjem bol v rozsahu 12 až 23 μg denne. Zato v r. 1986, po pridaní tohoto prvku do hnojív, ktoré sa v tejto krajine používajú, vzrástol denný príjem selénu u tých istých osôb v rozsahu od 69 do 82 mg. Aj priemerný obsah tohoto prvku v ich krvnom sére vzrástol v období rokov 1980 – 86 až o 45 %.

Obohatenie pôdy hnojivom s obsahom selénu môže teda zväčšiť množstvo tohoto významného stopového prvku v krvi ľudí a znížiť u nich riziko vzniku ako nádorových, tak aj srcovocievnych chorôb. (European Journal of Clinical Nutrition 47, 711, 1993/7)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Gabriel Hocman

RNDr. Gabriel Hocman, CSc., (*1936) vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Vo Výskumnom ústave preventívneho lekárstva sa zaoberá prevenciou nádorových chorôb.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...