Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

200 let od začátku prevence kurdějí?

 |  5. 8. 1995
 |  Vesmír 74, 477, 1995/8

V roce 1795 britská admiralita zavedla povinnost, aby námořníkům na dlouhých cestách byla dávána citronová šťáva. To je ochraňovalo před avitaminózou C, kurdějemi, a Británie se stala vládkyní moří. Když se Francouz Appert na popud Napoleona pokusil citrusové plody konzervovat, efekt se ztrácel. Něco přece po Appertovi zůstalo: vynalezl polévku v kostce. Tolik “Nature″ (373, 12, 1995). Ale Fragner ve své knize o vitaminech (Praha 1961) píše, že citrony a pomeranče dostávali britští námořníci už od r. 1601, a co více: Jacques Cartier už r. 1536 dával svým vojákům při osídlování Kanady na radu Indiánů odvar z jehličí. Kyselinu askorbovou, vitamin C, objevili ale až v roce 1933 Szent-Györgyi a Haworth. Evropu před kurdějemi později chránily brambory, dokud ještě byly potravou chudých.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...